kite kawan

17 June 2013

~~hari pertama praktikal! ;)

Salam Buat Semua.

Hihi lame tak update blog. Hari ni, 17 Jun 2013, aku dah start praktikal.. Kali ni praktikal kat TNB. Dulu masa diploma, aku praktikal kat hospital. Hehe. Actually dapat je praktikal kat hospital tapi aku tolak, pegi kat TNB. Bukan apa, nak gak try kat tempat lain. Hihi. Lain tempat, lain pengalaman yang kita dapat. Tak gitu? Hee :D

First day praktikal. Awat aku duk gedik je muka tu -,-

Haha punya la bosan tahap max tadi. Tunggu akak cantik buat jadual keje tuk kitorang budak-budak praktikal ni kemain lama. Nak mengular tak nice pulak. Dah la first day. Kehkeh. So duduk je la dalam ofis tu baca paper. Dengan paper semalam pon amek bace. Menarik gak paper semalam. Nampak sangat tak bace paper semalam. Haha.

Esok tempat praktikal aku kat kawasan umah aku jek. Jalan kaki pon boleh. Huhu. At least boleh la buang lemak nih. Aku perhatikan, sejak duk umah ni, best pulak mengunyah. Haishh dah macam mak-mak mengandung je keje nak makan. Kenapa entah asyik lapar je. Alahai. Nak kayuh basikal lak, hujung minggu maybe boleh. Hehe tapi entah rajin ke tidak lah aku ni.

Okay la tu je la kot untuk hari ni. Tadi dengar briefing dari orang atasan macam excited je nak mula esok. "Time nie la awak nak belajar.. At least awak dah boleh dapat 20 - 30% pengalaman selama 3bulan awak praktikal...." In Shaa Allah encik.. akan kami lakukan praktikal dengan sebaik mungkin. Okay dah boleh off laptop, tulis buku log. Hehe. Ape entah nak mencarut kat dalam buku log tu. Kang aku tampal sekali gambar aku yang kat atas tu baru tau. Hakhak.

Semoga esok dapat kenal orang yang baik-baik macam tadi. Amin.

ps; First day praktikal di hari lahir Abah. Pegi keje tadi pon Abah hantarkan. Tq Abah :)

27 orang mendoakan Dak Eina kurus =):

Anonymous said...

keje kt hospital bhagian mana??
btw, ambik course ape ye?

dak eina said...

@Anonymous

eina xkeje la.. ni praktikal je.. praktikal kat tnb... amek sistem elektrik ;)

Anonymous said...

assalam ..nk tnya nii ..pratikal tnb kt mna??klau kos computer diterima x??agk2??

dak eina said...

@Anonymous

assalam.. sorry bru tgk komen.. ni praktikal kt tnb kb.. aritu pk (pengurus kawasan ade gitau.. diorg amek dak elektrik n elektronik ja praktikal ni.. tp aritu gak kos kesetiausahaan ade mntk praktikal.. dpt gk tp guna org dalam..tp tnb xde rasenya amek dak komputer.. tp cuba la dulu ye.. keje dlm ofis je la kot ;)

pika said...

nak tanya praktikal di tnb dapat elaun ke?

dak eina said...

@pika

xdpt pon.. huhu.. tp kalo wt keje kt luar.. kalo time mkn pg or lunch tu diorg de la belanja kami yg student ni ;)

Anonymous said...

tnb ada amik bdk HR prktkl x?

dak eina said...

@Anonymous

xsure la.. try je apply kalo betul2 nk praktikal kt tnb... sbb aritu PK gtau amek student electrical engineering je..

chibiluluchan said...

Saya ada mintak praktikal utk hr..dpat je..

dak eina said...

@chibiluluchan

oh ye ke? bagusla.. tnb kelantan xdpt dgr cite dr PK aritu...

Anonymous said...

boleh share tak mane nak cmne nak apply intern tnb ?

dak eina said...

@Anonymous

aritu dak eina suh abah je hantar trus kt HR tnb.. ade je yg pos.. kena awal sebab tnb ade limit gk student tuk intern ni..

einazaman said...

Pkaian first day mcm mne ye

dak eina said...

@einazaman

first day biasa lapor diri kan. seeloknya baju kurung tp aritu eina pakai suar ngan jaket u je. sesuai ngan keje lasak. tnb ni byk keje kt luar xbape sesuai la kalo pakai baju kurung kan... tp first day pakai bju kurung tak salah pon...

Anonymous said...

1st day pakai seluar ngan jaket ok ke?? Pihak tnb xkata pape???

dak eina said...

@Anonymous

sorry sebab baru online.. eina aritu dh set ngan kwn so xde la rasa kekok sgt kan... xde mslh pon.. janji sopan. jgn pakai jeans sudah la...

Anonymous said...

agak2 ada x simpan lg softcopy report li kat tnb??

Anonymous said...

agak2 ada x simpan lg softcopy report tnb??

Anonymous said...

ade lg x softcopy li ngan tnb?

dak eina said...

@Anonymous

in sha Allah ade lg.. plis msg kt fb dak eina okay... boleh search Malina Puzizer. xpon emel.. eina89_1707@yahoo.com.sg

shah ray said...

Acaner care memohon LI tuk dak kejuruteraan elktrik eh?....tq

encik kacang said...

Ape kelebihan n kekurangan praktikal kt tnb ni erk?

Muhammad Adam said...

Salam kak,nk tanya kak ada fb x,sebab saya nk tanya pasal intern di tnb ni saya bidang kejuruteraan elektrik, saya nk tanya kalau intern di sana,memang peluang yg ada diorang bg kita kerja n ajar atau mcmYaka,haha,nak berkawan boleh tak kakak cantik sesetengah tempat, just belajar sikit dan duduk relax,tolong fotostat ka print ka buat air ka

dak eina said...

@shah ray

lmanya xbukak blog. hehe. apply mcm biasa. pegi ofis ckp nak apply utk intern. selalu follow up dia terima x kita.

dak eina said...

@encik kacang

byk kelebihan n kekurangan dia. setiap tempat xsma pengalaman dia. awk rajin, awk dpt ilmu. awk mls, awk nganga. ok? hehe gurau je. time intern tula nk bljr byk kn.

dak eina said...

@Muhammad Adam

ada. cari dak eina. amboi soalan xde titik langsung. sabo dik sabo. haii nk keja byk ka nk keja rilek? hmm setiap tempat pengalaman berbeza dik. kera rjin bertanya n tolong. selalunya diorang akan bagi kita buat kerja even akak pompuan pn dia bg cuba potong cable. tp failed sbb mmg kudrat pompuan ape lh sgt kn. so akak just duduk tolong yg simple2 n selfie yg lebih. hahaha xde lah amek gmbr tuk bt daily report kt logbook. kena rajin. itu je. intern kt tnb kot. xblja rugi la dik..

Akmal Khir said...

Assalam kak.. Boleh share report LI tnb akak?


design with love by Dak Eina