kite kawan

29 April 2012

~~Google translate.

Salam Buat Semua. 

Suasana petang kat Wang Ulu sekarang nie sejuk giler. Baru lepas hujan. Mungkin kawan-kawan aku sedang lena dibuai mimpi. Dengan angin sepoi-sepoi bahasa segan nak menyelinap masuk celah-celah tingkap bilik, kipas yang terpasang dengan kelajuan maksima no 3. Memang best lah tido! Encik Beckham pon tido lettew. Mesej aku tak reply pon. Hukhuk. Tapi aku?

Saya sedang menelaah pelajaran sambil online. Choi!

Silap pulak, saya sedang buat essay. Esok nak kena submit. Hoi! Keje last minutes je aku nie. Hewhewhew. Biase lah tu :)

Untunglah orang yang dapat tido tu. Aku jugak yang padan muka kena buat keje. Perah kepala hotak sendiri brainstorm keluarkan idea yang kaw-kaw untuk men-settle-kan keje sekolah neh. Keje senang je. Tapi disebabkan sudah lama tak mengarang ayat dengan skema, so keje sekolah aku mengambil masa berjam-jam untuk siap. Kalau exam penulisan, bukan ke 2-3jam je ke masa yang diberi? Aku dah lebih 3jam neh. Macam mana? Keluar dewan sekarang! :P

Hah essay nie tajuk die senang je.

Think of a occasion when you felt just like this little child and saw something amazing for the first time.

Sebab cite nak zaman kecik-kecik dulu. Sekarang dah tua neh, banyak dah lupa. So, kesimpulan dia, aku menipu lah dari start essay sampai ke penutup. Hebat kan? Nak menipu payah betul. Tapi essay aku logik, takde mengarut sampai boleh capai bintang kat langit tu :)


Disebabkan essay in English dah subjek FOUNDATION ENGLISH memang lah kena tulis in English. Haha. Penyelesaian paling mudah bagi kes aku neh, aku guna Google translate. Mula-mula aku buat karangan dalam Bahasa Melayu, pastu aku pegi copy dan paste kat ruangan kat Google translate dan tekan translate tapi kena pilih dulu From: Malay To: English. Kalau tak pilih, haram dia nak translate kan ayat kau tu. Hee.

Sekarang, keje sekolah aku dah siap. Opss sebelum terlupa, jangan percaya sangat ngan Google translate nie. Ayat dia tunggang langgang gak. Huhu berjaga-jaga jangan sampai lecturer dapat kesan. Haha. Pesanan tuk diri aku sendiri kot!

Ok, masa tuk makan dan berehat!

4 orang mendoakan Dak Eina kurus =):

MieraSofea said...

kite same laa :D tp kadang2 dy translate sebijik2 . amekaw . haha

dak_ucuk said...

amboih! brigakk demo guna googke trnslate..pah nie aq nk wak essay aq g2 gak r orp..:P

dak eina said...

@MieraSofea

jgn percaye sgt kt google translater tu...hihi

dak eina said...

@dak_ucuk

wt la.. tp kno bco mula tkut sloh...huhu


design with love by Dak Eina