kite kawan

03 July 2011

~~Anak Emak.

Salam Buat Semua.

Aku baru lepas tengok cite Anak Emak. Lakonan Almy Nadia sebagai Siti dan Ungku Ismail Aziz sebagai Sham. Nie aku kasi sinopsis sikit pasal cite Anak Emak. Diorang baru kawen pastu tinggal sekali ngan mak Sham nama Bedah lakonan Liza (aku tak ingat pulak Liza ape tolong bagitahu aku name dia).


Dah nama lagi anak emak kan, mestilah manja ngan mak dia. So si Siti jeles lah ngan mak mertua dia. Tapi aku kesian jugak macam semua tanggungjawab dia sebagai isteri tak dapat dilakukan dengan baik. Asyik mak dia je nak buat semua, ceduk nasi, iron-kan baju kerja, kalau kau duduk tempat Siti macam mana? Agak-agak jeles tak? Lepas tuh, si Siti pon ngadu lah kat kawan dia si Normi (Anne Ngasri) tentang perangai mak mertua dia tuh.

Perangai Normi nie aku tak berkenan sangat, duk nasihat itu ini kat orang tapi dia ngan suami dia pon tak betul. Kesian suami dia si Kamal (pelakon baru, aku tak kenal pulak), kena kongkong ngan Normi nie. Duit gaji semua bagi kat Normi pastu bila pagi-pagi pegi keje dapat RM10 je tuk makan. Kesian pulak kat Kamal tu. Tapi salah dia jugak, kenapa lurus sangat kan? Hahaha. Nama lagi drama Dak Eina oi. Apesal lebih-lebih pulak? =.=

Ending dia best, mak Sham, Bedah dah janji takkan kacau lagi rumahtangga Sham ngan Siti pasni. Ye la dah dapat boifren kan. Anak tolak tepi. Kehkeh. Time tu jugak, diorang (Sham dan Siti) ternampak si Kamal keluar ngan pompuan lain, Nora. Si Sham cakap, "Kamal dah tak tahan ngan sikap Normi yang mengongkong, sebab tu dia pilih Nora".

Tergamam Siti kat situ. Sebelum nie kemain Normi duk menghasut Siti tinggalkan Sham la. Alih-alih rumahtangganya pon tak betul.

Oleh itu, aku membuat kesimpulan...


Bukan aku je yang kata macam tu. Korang yang tengok mesti akan kata macam nie jugak kan?

Oh ye kalau korang berada dii tempat Siti, korang kena anggap mak mertua macam mak kita sendiri, bukan sebagai madu :)

ps; Dah macam entry review cite dah nie :P

pss; Aku tak pasti Anne Ngasri nama Normi ke Nora :)

Babai!

27 orang mendoakan Dak Eina kurus =):

teha said...

agree ! lbh baek mnje dgn mak dr dgn perempuan laen.. hehe

Darkbatman said...

tp klau dpt anak mak ne susah..sume bende xtau nk wt keputusan.tp tang perempuan tau nk kawal.. sket2 nk kn tye mak. x pening ker cm2?kehkehkeh

dak eina said...

@teha

huhu.. jeles tak ngan mak mertua agak2? :P

dak eina said...

@Darkbatman

ok berbelit2 nk phm ayat bro. hmm biase lah kalo anak pompuan kn lbih rapat ngan mak. mesti la pape nk tny mak. tp kalo dh berlaki.. dh kurang kot :)

HazHand said...

hahahah@ Sumpah cite ni klaka wei! semalam tgk trgelak2 kot! adeih!hahahahahahaha

btw,firstime komen... nice to meet u... n keep in touch.
salam blogger baru. Selamat komen kat sy lak..hohohoho :D

Jasman said...

best cerita tu kn...sesuai tok yg belom kwen..tp mamat tu manje lebih sgt la..n untung pompan tu xyah susah nak wat keje umah..mak metua dia siapkan..tp kain baju biar la bini dia yg uruskan..mkn minum mak dia buat...baru adil...hehe

Blossom Daisy said...

hehe. btul2. biarlah dia ank mak. comelkan laki ank mak.

stuck said...

hahaha.....crita tuh kelako...
btw,anne xsilap normi...=)

fyna said...

fyna tgk gak cite nih smlm..
hehehe..
:)

dak eina said...

@HazHand

tahu xpe! mmg kelakar cite nie :)

ok slm perkenalan jugak.. tggu sy terjah blog awk pulak k! thnx komen! :)

dak eina said...

@Jasman

haha awk pulak lebih2.. cite je la..ahaha :P

tp mmg btul tu.. nk manja boleh tp bg la bini dia wt tanggungjawab dia jgk..jgn mak je semua buat.

dak eina said...

@Blossom Daisy

mmg comel. manja lebih2 T_____T

dak eina said...

@stuck

oh ye ke? tq awak :)

アヌム ちゃん said...

aa kalau jln cerita cite melayu semua lebih kurang sama je kan..huhuu..

ZouL said...

hehe.la citer tu tajuknye Anak Emak ke? ingatkan tajuknye ANA EMA "K" sbb mase iklan je ade tulis mcm tu haha..ptot la cam pelik je rasenye...
Entry pnas : Jambatan Jerami yang Agung?

Khairil said...

seronok juga layan cerita tu semalam...kelakar tapi ada pengajarannya...
syurga si isteri dibawah telapak kaki suamai , syurga si suamai di bawah telapak kaki ibunya...

Khairil said...

seronok juga layan cerita tu semalam...kelakar tapi ada pengajarannya...
syurga si isteri dibawah telapak kaki suamai , syurga si suamai di bawah telapak kaki ibunya...

dak eina said...

@fyna

best ka cite nie fyna..

dak eina said...

@アヌム ちゃん

dh bleh agak dh kn..huhu

dak eina said...

@ZouL

tajuk dia Anak Emak la...huhu

dak eina said...

@Khairil

yup..betul tu :)

SyUhAdA said...

x tgk pon citer nie..

CIK FERRA AWW said...

KEKKE. APE LAH TAKKAN LAH NAK JELES LAKI SYG KAT MAK DIA. MMG LAH KADANG2 TU CM NYAMPAH, TP, SHE'S HER MOTHER MAN. KAMON LAH ;P

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tgk gak citer ni smlm..rasa klakar pun ada.. :D

Faraa Eiman's said...

haha , agree 300% ! ;p

tiefazatie said...

haha..btol2..hee..

Nur Sulastri said...

wah, macam best je. tak tau pun cite ni :(


design with love by Dak Eina